Cercar en aquest blog

dilluns, 17 d’abril del 2017

Cantar i ballar, enmig de problemes i dificultats !


Una de les coses que ens solen sorprendre als occidentals quan tenim l’oportunitat de visitar algun país del l’Àfrica subsahariana, és la facilitat que els africans solen tenir per cantar i ballar. Fins i tot solem dir expressions com “ els africans neixen amb el sentit del ritme i la música”.
També ens pot passar, i de fet ens passa, que amb la nostra actitud de criticar i trobar raons de tot, fàcilment pensem que als africans no els hi van bé les coses, perquè “treballen poc i sempre estan disposats a fer festa”.
Quan, però, els occidentals podem tenir la sort de passar un temps suficient ( anys), en el ric i variat Continent Africà,  i ens deixem ensenyar pels africans i africanes, les coses les anem aprenent a veure d’una manera molt diferent.
Des de la meva petita experiència d’haver tingut la sort de viure uns anys a Burkina Faso ( país de l’Àfrica Occidental) i de estar convivint des de fa uns anys amb persones africanes que viuen a Lleida, em sembla que ells i elles m’han ensenyat  part de la seva profunda saviesa.
Jo diria que la capacitat que solen tenir molts dels africans que he conegut i conec, de cantar i ballar, deu tenir arrels molt profundes i ancestrals. No és la meva intenció analitzar-les ara, ara bé, sí em dic que per a comprendre la seva capacitat de fer front als molts i greus problemes que sovint han d’entomar ja des de infants i durant tota la seva vida, hi deu tenir molt a veure, viure el cant i el ball en grup com una força molt potent de resistència front a les moltes i variades adversitats a les quals estan confrontats constantment.
És com si en lloc d’enfonsar-se en una mena de pessimisme del “no hi ha res a fer”, tenen una profunda convicció, que els fa creure i viure que “sempre hi ha alguna cosa que pot canviar”
Personalment em sento molt privilegiat i agraït per poder conviure amb persones africanes. D’elles he aprés i aprenc valors tant importants per a la vida com ara, saber celebrar el do de la Vida i de la fe en Déu, i fer-ho cantant i ballant, fins i tot enmig de molts problemes i dificultats.
Podeu veure aquí una petita mostra festiva de la celebració de la Pasqua a la parròquia de Sant Andreu del diumenge 16 d'abril

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel teus comentaris !
¡Gracias por tus comentarios !